KEHONHUOLTO

KEHONHUOLTO – LIIKETTÄ NIVELIIN!

Kehonhuollossa on kaksi harjoitusmuotoa. Liikerataharjoittelu sekä Lihashuoltoharjoittelu. Kehonhuollon liikerataharjoittelu on kaikille sopiva liikuntamuoto jossa parannetaan kehon liikkuvuutta dynaamisten ja staattisten venyttelyliikkeiden avulla. Se on oivallinen tapa ylläpitää kehon liikkuvuutta vaikka kärsisi esimerkiksi selkä- tai polvikivuista. Päinvastoin usein nämä oireet alkavat helpottua harjoittelun jatkuessa. Notkeuden lisääntyessä kivut hellittävät ja muukin liikkuminen tuntuu miellyttävämmältä.

  • Liikerataharjoittelu soveltuu ihmisille jotka eivät ole paljoa liikkuneet, mutta jotka haluavat aloittaa liikkumisen. Harjoittelu parantaa ja ylläpitää paitsi liikkuvuutta, myös osaltaan auttaa kunnon kohottamisessa. Tämä on ns. matalan kynnyksen liikkumismuoto.
  • Liikerataharjoittelu soveltuu myös erinomaisesti enemmän liikkuville ihmisille, jolloin kehon joustavuus ja kimmoisuus kasvaa ja esimerkiksi nopeus ja voiman focusointi paranee kun kehossa ei ole liikettä vastustavia lihasjumeja. Liikerataharjoittelua tekevät usein myös huippu-urheilijat, koska se parantaa suoristusta ja vähentää vammautumisriskiä.Välineinä käytetään omaa kehoa ja vähäisessä määrin myös kuminauhoja.

Lihashuoltoharjoittelun tavoite on liikkuvuuden lisäksi parantaa lihasten toimivuutta ja opettaa hermostoa käyttämään kohdelihasta oikein liikesuorituksissa. Lihashuoltoharjoitus parantaa lihasten kuntoa ja voimaa, vaikka se ei ole varsinaista kuntosaliharjoittelua. Se on silti jo pykälän verran tehokkaampaa kuin Liikerataharjoittelu ja vahvistaa lihaksia.

  • Lihashuoltoharjoittelu soveltuu silloin kun halutaan vahvistaa lihaksia ja ennen kaikkea alaraajojen ja keskivartalon tukilihaksia. Tämä harjoittelu toimii hyvänä tukena Liikerataharjoitteluun ja parantaa sen tehoa.
  • Lihashuoltoharjoittelu on hyvä tuki myös muuten liikkuville ihmisille, koska se monipuolistaa liikkumista (vrt. lajikohtaiseen liikkumiseen) ja siinä tulee harjoittaneeksi lihaksia jota tukevat nivelten ympäristöä ja esimerkiksi alaselän lihaksia. Välineinä Lihashuoltoharjoittelussa käytetään voima- ja jumppakuminauhoja sekä kehon painoa. Kuminauhoja käytetään joko vastustamaan liikettä tai avustamaan sitä. Joskus harjoittelussa saatetaan käyttää myös lisäpainoja, mutta ne eivät ole joka päiväisessä harjoittelussa.

YATAGARASUn Kehonhuoltoharjoittelu koostuu näistä kahdesta harjoitusmuodosta ja tapana on usein tehdä esimerkiksi muutama viikko Liikerataharjoittelua ja muutama viikko Lihashuoltoharjoittelua.

Jos haluat mukaan parantamaan liikkuvuutta kanssamme, ota yhteyttä Harri Sariola 050 410 3143

OHJAAJAT:

Harri Sariola